Recomanacions Nadal 2018

17/12/2018
  • Com sempre, a pocs dies de començar les festes de Nadal us fem algunes recomanacions literàries. I la cosa, aquest any, en general va d'assaig.

    L'Èric ens parla d'El sueño de los mártires, de Dardo Scavino (Premi Anagrama d'assaig), sobre l'auge del fanatisme i el gihadisme; també de Creadores de hits, de Derek Thompson (Capitán Swing), sobre com es fan els grans èxits en música, cinema o literatura; i del curiós Kruschev se cabrea, de Peter Carlson (Antonio Machado libros), sobre el viatge de Nixon a Rússia i la visita de Kruschev als Estats Units, ple d'anècdotes reals.

    D'assaig passem a novel·la. La Paula, com fa habitualment, ens recomana una lectura relacionada amb l'art: La luz negra, segona novel·la de María Gainza (Anagrama), sobre falsificadors d'obres artístiques. I finalment, la Judit ens convida a gaudir de les memòries de Stephen King amb Escriure. Memòries d'un ofici, traduït per Martí Sales (L'Altra Editorial).

    En parlem quan passeu per Documenta. Bones festes!

    Transcripció del vídeo:

    Èric: Hola! Jo, per a aquest Nadal, la primera recomanació que us vull fer —dels tres assajos que tinc llegits en els últims dies— és El sueño de los mártires, de Dardo Scavino (Premi Anagrama d'assaig). És un llibre colpidor, potser una mica trampós en algunes coses que fa, però l’important del llibre és que t’explica aquesta guerra actual on estem, on som atacats per terroristes sota el nom de l’Islam, d’on ve, l’origen, propostes que fa ell per esclarir per què passa, per què hi ha gent que es converteix... I et situa perquè tu vagis decidint, vagis interioritzant la idea d’aquesta guerra moderna en la qual hi som sense adonar-nos-en, a vegades, fins que ens esclata a la porta o ens arriben notícies de molt lluny. Per això us dic que aquest llibre és interessant, no sé si és regalable, però és de molt bona lectura.

    Paula: Doncs, bé, jo aquest Nadal us recomano La luz negra, la segona novel·la de la María Gainza (Anagrama). Ella, durant tota la seva vida, ha estat crítica d’art, i es veu molt aquesta influència, diguéssim, en les dues novel·les —tant El nervio óptico com La luz negra—, que estan repletes de referències del món de la història de l’art. En aquest cas, la novel·la tracta sobre falsificadors de pintures. La protagonista també és una crítica d’art —suposo que Gainza juga una mica amb què és veritat i què no, perquè molts dels personatges de la novel·la van existir a la vida real— que s’obsessiona amb una falsificadora i tot el llibre és una recerca d’aquesta falsificadora, però en realitat veiem que és una excusa i que és una recerca sobre sí mateixa. I bé, si us agrada l’art us recomano molt aquesta novel·la, per a vosaltres o per regalar-la.

    E: Segon assaig de Nadal: Creadores de hits, de Derek Thompson (Capitán Swing). Per què? Doncs perquè ens explica, o vol descobrir-nos, com es fan els grans hits. Ja ho diu el títol, no enganya. Hi surt un disc, però no només parla de música, sinó també de cinema, de literatura... És a dir, com un de molts es converteix en un súper vendes. I entra en psicologia, entra en història, en les oportunitat que algunes vegades es donen i d’altres no... I ja només quan comença explicant la història de la cançó d’anar a dormir —la nana de Brahms, que al segle XIX es fa un mega hit que arriba arreu del món occidental i més enllà— ja fa que aquesta manera d’explicar que té l’autor et vagi fen-te interessar en una cosa que, en principi, és fortuïta, però que ell diu que no, que hi ha unes lleis i unes normes que forcen i creen aquests hits. I que molts es queden pel camí perquè no es donen les circumstàncies. Per tant, us el recomano o us recomano que el regaleu.

    Judit: Jo, per Nadal, us vull recomanar aquest llibre: Escriure. Memòries d'un ofici, de Stephen King (L'Altra Editorial). Si us agrada Stephen King, el terror, les biografies o escriure us heu de llegir aquest llibre, és fantàstic. King explica tota la seva vida i les seves misèries —no té pèls a la llengua, us ho explica tot— i parla sobre l’ofici d’escriptor, com escriure, els seus trucs, molts consells, com tractar amb els editors, com tractar amb el públic, com sentir-se bé com a escriptor —perquè ell és un escriptor de best-sellers i no oblidem que, a vegades, els escriptors de best-sellers són menystinguts en l’ofici d’escriure. Us el recomano molt. Traducció de Martí Sales.

    E: I la meva tercera recomanació, el meu tercer assaig per a aquest Nadal, és Kruschev se cabrea, amb aquest títol i aquesta portada, que sembla d’una pel·lícula. Escrit per Peter Carlson (Antonio Machado libros). M’ho he passat molt bé, he rigut molt. És un llibre que relata el viatge de Nixon a Rússia i la visita de Kruschev als Estats Units, i clar, està ple d’anècdotes. És un llibre històric, relata coses que han passat. Per què es cabreja Kruschev? Perquè vol anar a Disneylàndia i no el deixen! L’home més important de la Unió Soviètica té un desig i no el pot complir. I es cabreja. Però és que passen moltes més coses! Les seves visites a la senyora Roosevelt, el que li passa al Waldorf-Astoria de Nova York o com li regala a Eisenhower una rèplica de la nau que acaben d’enviar a l’espai quan els americans han fracassat tres vegades... És com un guió de Billy Wilder, com ‘Un, dos, tres’ (1961). Allò que passava a Berlín, doncs amb Kruschev. El podeu regalar tranquil·lament, no és un llibre dens, és molt amè i la veritat és que riureu molt amb lo bèstia que era aquest home, que era un dictador i un assassí, però ahí está. Recomanat!

cercar...

Etiquetes

Últimes entrades

Aquest lloc web emmagatzema dades com galetes per habilitar la funcionalitat necessària de el lloc, inclosos anàlisi i personalització. Podeu canviar la seva configuració en qualsevol moment o acceptar els paràmetres per defecte.

política de cookies

Essencials

Les galetes necessàries ajuden a fer una pàgina web utilitzable activant funcions bàsiques com la navegació a la pàgina i l'accés a àrees segures de la pàgina web. La pàgina web no pot funcionar adequadament sense aquestes galetes.


Personalització

Les galetes de personalització permeten a la pàgina web recordar informació que canvia la forma en què la pàgina es comporta o l'aspecte que té, com el seu idioma preferit o la regió en la qual vostè es troba.


Anàlisi

Les galetes estadístiques ajuden als propietaris de pàgines web a comprendre com interactuen els visitants amb les pàgines web reunint i proporcionant informació de forma anònima.


Marketing

Les galetes de màrqueting s'utilitzen per rastrejar als visitants en les pàgines web. La intenció és mostrar anuncis rellevants i atractius per a l'usuari individual, i per tant, més valuosos per als editors i tercers anunciants.


Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te i rebràs totes les nostres novetats. Cero SPAM, només continguts de valor.
He llegit, comprenc i accepto la política de privacitat
Informació sobre el tractament de dades