• Premi Documenta 2019: declarat desert.

  Declarem desert el Premi Documenta 2019

  El jurat del Premi Documenta, format per Laura Fernández, Marina Espasa, Pau Vidal, Josep Cots i Eugènia Broggi, i reunit a 22 de novembre de 2019, ha decidit declarar desert el Premi Documenta d’enguany.

  El jurat no ha sabut trobar cap original que satisfaci les expectatives generades pel nivell i l’ambició literària dels guanyadors dels anys anteriors, i espera que aquesta decisió serveixi com a revulsiu de cara a la propera convocatòria.

  Així mateix, i aquí mateix, els membres del jurat volen fer constar que la decisió ha estat presa amb recança: el Premi Documenta ha estat una plataforma importantíssima en la descoberta de noves veus catalanes durant els últims anys i no quedava desert des de l’any 2011.

  _________________________________________________________________________________________________________

  Al món literari, com a tots els mons, li convé ventilar-se de tant en tant i només els joves són capaços d’obrir-ne les finestres de bat a bat perquè hi entri llum nova, aire fresc, punts de vista desacomplexats i perspectives inèdites; els grans canvis actuals els obliguen a buscar i a trobar nous camins i, per tant, noves formes d’expressió. Això és el que hem cregut sempre a Documenta; podem anar sumant anys però estem convençuts que s’ha d’obrir pas als joves que, d’altra banda i molt naturalment, es miraran amb ulls crítics allò establert i voldran crear un món diferent, el seu.

  L’Altra Editorial comparteix aquest ideari amb nosaltres i per quart any consecutiu ens acompanya en la convocatòria del Premi Documenta per a autors i autores menors de 35 anys, sumant esforços, descobrint i treballant pel futur de la literatura catalana amb exigència i donant una empenta als i les joves escriptores.

 • Bases

  1// Podran optar al Premi obres en prosa narrativa de creació estrictament literària (novel·la, contes, viatges, records, impressions, etc.); l’assaig, per tant, en queda exclòs. Els treballs hauran de ser originals, inèdits, en llengua catalana i d’autors que no hagin complert els 35 anys abans de la data d’adjudicació del Premi. No s’acceptaran obres guardonades en altres certàmens. 

  2// Els originals hauran de tenir una extensió mínima de 180.000 espais. S’hauran de presentar cinc exemplars clarament llegibles, impresos a doble espai, amb el nom, la data de naixement, l’adreça, el correu electrònic i el telèfon de contacte de l’autor o, si s’escau, el pseudònim. A la primera plana es farà constar: Premi Documenta 2019.

  3// Els autors que vulguin presentar-se al Premi amb pseudònim hauran de dipositar a la Llibreria Documenta una plica amb el seu nom, adreça i data de naixement. A l’exterior de la plica hi haurà de constar la indicació: “Premi Documenta 2019”, seguida del pseudònim. Si l’autor desitja que l’obra sigui feta pública amb pseudònim, caldrà que ho indiqui expressament.

  4// Els originals s’hauran de fer arribar a la llibreria Documenta, carrer Pau Claris, 144, 08009 Barcelona (telèfon: 93 317 25 27).

  5// El guanyador percebrà la quantitat de cinc mil (5.000) euros a compte de drets d’autor.

  6// L’Altra Editorial publicarà l’obra guanyadora abans del 23 d’abril de 2020. L’editorial signarà un contracte amb l’autor d’acord amb la normativa vigent i les bases del premi.

  7// El jurat d’aquesta convocatòria estarà format per Marina Espasa, Laura Fernández, Pau Vidal, Josep Cots i Eugènia Broggi. 

  8// El Premi es podrà declarar desert en cas que el Jurat cregui que cap de les obres presentades no assoleix la qualitat mínima necessària per ser publicada. El veredicte del Jurat serà inapel·lable.

  9// El termini d’admissió s’acabarà dilluns 9 de setembre de 2019 i el Premi s’adjudicarà dilluns 25 de novembre de 2019.

  10// Els autors no premiats podran retirar les seves obres, prèvia identificació, a partir del 10 de desembre de 2019 fins al 30 de gener de 2020.

  11// Tot autor que es presenti al concurs es compromet a acceptar aquestes bases.

  Descarrega't les bases aquí.

 • Obres premiades en convocatòries anteriors

  2012 - Albert FORNS
  2012 - Albert FORNS
  2012 - Albert FORNS

  Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)

  2010 - Bel OLID
  2010 - Bel OLID
  2010 - Bel OLID

  Una terra solitària

  2009 - Pere Antoni PONS
  2009 - Pere Antoni PONS
  2009 - Pere Antoni PONS

  La felicitat dels dies tristos

  2004 - Melcior COMES
  2004 - Melcior COMES
  2004 - Melcior COMES

  L’estupor que us espera

  1994 - Aleix CORT
  1994 - Aleix CORT
  1994 - Aleix CORT

  Abam-ba-buluba-bam-bú

  1986 - Pere SABORIT
  1986 - Pere SABORIT
  1986 - Pere SABORIT

  El plat preferit dels cucs

  1985 - Jordi VIADER
  1985 - Jordi VIADER
  1985 - Jordi VIADER

  Ni una gota de sang xarnega

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies

Accepto

Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te i rebràs totes les nostres novetats. Cero SPAM, només continguts de valor.
He llegit, comprenc i accepto la política de privacitat
Informació sobre el tractament de dades