• Premi Documenta 2018

  Al món literari, com a tots els mons, li convé ventilar-se de tant en tant i només els joves són capaços d’obrir-ne les finestres de bat a bat perquè hi entri llum nova, aire fresc, punts de vista desacomplexats i perspectives inèdites; els grans canvis actuals els obliguen a buscar i a trobar nous camins i, per tant, noves formes d’expressió. Això és el que hem cregut sempre a Documenta; podem anar sumant anys però estem convençuts que s’ha d’obrir pas als joves que, d’altra banda i molt naturalment, es miraran amb ulls crítics allò establert i voldran crear un món diferent, el seu.

  L’Altra Editorial comparteix aquest ideari amb nosaltres i per quart any consecutiu ens acompanya en la convocatòria del premi Documenta per a autors menors de 35 anys, sumant esforços, descobrint i treballant pel futur de la literatura catalana amb exigència i donant una empenta als joves escriptors.

 • Bases

  1//
  Podran optar al Premi obres en prosa narrativa de creació estrictament literària (novel·la, contes, viatges, records, impressions, etc.); l’assaig, per tant, en queda exclòs. Els treballs hauran de ser originals, inèdits, en llengua catalana i d’autors que no hagin complert els 35 anys abans de la data d’adjudicació del Premi. No s’acceptaran obres guardonades en altres certàmens.

  2//
  Els originals hauran de tenir una extensió mínima de 180.000 espais. S’hauran de presentar cinc exemplars clarament llegibles, impresos a doble espai, amb el nom, la data de naixement, l’adreça, el correu electrònic i el telèfon de contacte de l’autor o, si s’escau, el pseudònim. A la primera plana es farà constar: Premi Documenta 2018.

  3//
  Els autors que vulguin presentar-se al Premi amb pseudònim hauran de dipositar a la Llibreria Documenta una plica amb el seu nom, adreça i data de naixement. A l’exterior de la plica hi haurà de constar la indicació: “Premi Documenta 2018”, seguida del pseudònim. Si l’autor desitja que l’obra sigui feta pública amb pseudònim, caldrà que ho indiqui expressament.

  4//
  Els originals s’hauran de fer arribar a la llibreria Documenta, carrer Pau Claris, 144, 08009 Barcelona (telèfon: 93 317 25 27).

  5//
  El guanyador percebrà la quantitat de cinc mil (5.000) euros a compte de drets d’autor.

  6//
  L’Altra Editorial publicarà l’obra guanyadora abans del 23 d’abril de 2019. L’editorial signarà un contracte amb l’autor d’acord amb la normativa vigent i les bases del premi.

  7//
  El jurat d’aquesta convocatòria estarà format per Marina Espasa, Laura Fernández, Pau Vidal, Èric del Arco i Eugènia Broggi.

  8//
  El Premi es podrà declarar desert en cas que el Jurat cregui que cap de les obres presentades no assoleix la qualitat mínima necessària per ser publicada. El veredicte del Jurat serà inapel·lable.

  9//
  El termini d’admissió s’acabarà el 30 de setembre de 2018 i el Premi s’adjudicarà el 27 de novembre de 2018.

  10//
  Els autors no premiats podran retirar les seves obres, prèvia identificació, a partir del 10 de desembre de 2018 fins al 30 de gener de 2019.

  11//
  Tot autor que es presenti al concurs es compromet a acceptar aquestes bases.

  Descarrega't les bases aquí.

 • Irene Solà guanya el Premi Documenta 2017

 • El jurat del Premi Documenta, format per Pau Vidal, Marina Espasa, Jesús Cartañà, Èric del Arco i Eugènia Broggi, reunit a Barcelona el dia 23 de novembre de 2017, ha decidit premiar Els dics, d’Irene Solà, perquè en valora la intenció literària, la voluntat experimentadora i el gruix del món dels personatges que retrata. La novel·la, que es desplega a batzegades, capta l’essència poètica del món rural i la combina encertadament amb flaixos de vida urbana.

  Pel que fa a les possibles tendències generals i generacionals derivades de la lectura de tots els manuscrits presentats, el jurat vol destacar la proliferació d’històries distòpiques i de ciència- ficció en les quals el poder de la tecnologia aplicada a les relacions sentimentals és predominant.

  Els dics d’Irene Solà es publicarà el mes de març del 2018.

 • L’autora

  Irene Solà (Osona, 1990) és escriptora i artista. Ha exposat i llegit la seva obra al CCCB, a la Whitechapel Gallery (Londres), al Bòlit (Girona), al Quick Time Festival (Reykjavík), al Festival Internacional de Poesia de Sant Cugat, al LadyFest Barcelona, i a la IX Edició del Festival Literari Tocats de Lletra (Manresa), entre altres.

  Ha rebut les ajudes a la creació literària del Departament de Cultura de la Generalitat 2016, la Beca Art Jove 2015, la Beca Ciutat de Vic a la Creació Artística 2013 i el Premi de Poesia Amadeu Oller 2012. 

  També ha estat comissària de l’exposició Creure en 10 coses impossibles abans d’esmorzar per a H. Associació per a les Arts Contemporànies, i ha editat l’artzineVols Russos.

  Ha estudiat la Llicenciatura de Belles Arts a la Universitat de Barcelona i a la Listaháskóli Íslands (Islàndia); i té un màster de Literatura, Cinema i Cultura Visual per la Universitat de Sussex. Ha publicat el poemari Bèstia (Galerada) – Beast (Shearsman Books). Viu i treballa a Londres.

 • Obres premiades en convocatòries anteriors

  2012 - Albert FORNS
  2012 - Albert FORNS
  2012 - Albert FORNS

  Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)

  2010 - Bel OLID
  2010 - Bel OLID
  2010 - Bel OLID

  Una terra solitària

  2009 - Pere Antoni PONS
  2009 - Pere Antoni PONS
  2009 - Pere Antoni PONS

  La felicitat dels dies tristos

  2004 - Melcior COMES
  2004 - Melcior COMES
  2004 - Melcior COMES

  L’estupor que us espera

  1994 - Aleix CORT
  1994 - Aleix CORT
  1994 - Aleix CORT

  Abam-ba-buluba-bam-bú

  1986 - Pere SABORIT
  1986 - Pere SABORIT
  1986 - Pere SABORIT

  El plat preferit dels cucs

  1985 - Jordi VIADER
  1985 - Jordi VIADER
  1985 - Jordi VIADER

  Ni una gota de sang xarnega

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies

Accepto

Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te i rebràs totes les nostres novetats. Cero SPAM, només continguts de valor.
He llegit, comprenc i accepto la política de privacitat
Informació sobre el tractament de dades