Avui parlem de 'Yo estoy vivo y vosotros estáis muertos', d'E. Carrère, editat per Anagrama

05/11/2018
  • Avui parlem de Yo estoy vivo y vosotros estáis muertos, d'Emmanuel Carrère, editat per Anagrama.

    Publicat ja per Minotauro l'any 2002, el llibre va ser publicat el 1993 i, com bé diu el seu subtítol, és un "viatge a la ment de Philip K. Dick", a la ment paranoica d'aquest escriptor nord-americà de ciència-ficció. Una novel·la d'un novel·lista?

    En parlem quan passeu per Documenta!


    Transcripció del vídeo: 

    Èric del Arco: Yo estoy vivo y vosotros estáis muertos.

    Josep Cots: Emmanuel Carrère, Anagrama.

    E: Que publiquen ara, però que havia publicat Minotauro fa una porrada d'anys, com a l'any 2002. 

    J: 2002, sí. Però el llibre és més antic encara.

    E: És del 1993, és a dir, estem ja a la cultura pop dels 80, ple 80.

    J: Però què dius! La cultura pop és dels 60, 70 , home! [Riu]

    E: Doncs la cultura "post-pop" dels 80. Aleshores, aquest llibre me l'has proposat tu, i jo hi he entrat...

    J: Home, perquè el senyor Carrère escriu molt bé.

    E: ...i m'he trobat un món fantàstic d'un personatge que jo coneixia només com autor de llibres fantàstics de ciència-ficció i que ara entenc aquests llibres fantàstics... perquè surten directament d'una ment...

    J: D'una ment perversa! El Philip K. Dick és un paranoic —jo crec que també esquizofrènic—, drogoaddicte sense adonar-se'n —o sense voler-ho acceptar—... En fi, tot un personatge contradictori. I el Carrère es fica dintre de la seva ment.

    E: Clar, és la biografia: "Un viaje a la mente de Philip K. Dick" [subtítol del llibre]. És a dir, no està parlant de Philip K. Dick com a persona, està parlant del que pensa Philip K. Dick quan escriu els llibres, quan es relaciona...

    Josep: O sigui, és la novel·la d'un novel·lista?

    E: És una cosa... Per a mi, la frase que ho defineix és: "Philip K. Dick no es drogava perquè no tenia temps ni tenia recursos per fer-ho", i punt i seguit: "Es prenia 1.000 pastilles a la setmana". És la ment de Philip K. Dick que diu "jo no em drogo", perquè si fos una biografia tal qual Emmanuel Carrère diria "es drogava".
     
    Josep: Nooo, no és això. Emmanuel Carrère es fica dintre de l'altre perquè jo crec que és un germà bessó. 

    E: Es troba reflectit?

    J: Ell és Philip K. Dick, perquè hi ha molts punts de coincidència, sobretot si s'ha llegit El Reino [E. Carrère], en què explica la seva crisi mística. 

    E: El Reino és un conyàs. 

    J: El Reino és un conyàs, però això és un altre tema. Però allà Carrère explica la seva crisi mística i aquí apareixen les crisis místiques del Philip K. Dick, i veus el paral·lelisme, veus que són una sola ànima

    E: Bé, i els llibres són una sola ànima. És a dir, Carrère, Dick, i els llibres de Dick, tot està solapat perquè tot esta enganxat, i no pots... Si trenques una cosa, trenques el cervell de l'altre.

    J: No, no s'aguanta.

    E: I m'ha agradat molt.

    J: Està escrit de meravella, amb una simplicitat, i un treball... Bé, és apassionant.

    E: I tota la gent que s'ajunta amb aquest home? Té 7 dones o 8 seguides, té una gent que li és fidel fins el final, gent que el va a buscar cada dia a casa i el porta a les sessions, a les reunions...

    J: Els bojos poden ser fascinants!

    E: Cita Tim Powers, que és un autor també mític d'aquella època; cita a Glenn Gould i el posa en paral·lelisme —Glenn Gould, un altre personatge...—; cita tota una sèrie de gent d'aquella època, i és arxi-enemic de Nixon. Nixon surt tot el llibre com l'arxi-enemic a abatre.

    J: No saps si és el diable o és Deu.

    E: Perquè no saps si és real o és fals! [Riuen] Tota l'estona! Molt, molt interessant.

    J: Emmanuel Carrère. Yo estoy vivo y vosotros estáis muertos.

    E: ¡Todos!

cercar...

Etiquetes

Últimes entrades

Aquest lloc web emmagatzema dades com galetes per habilitar la funcionalitat necessària de el lloc, inclosos anàlisi i personalització. Podeu canviar la seva configuració en qualsevol moment o acceptar els paràmetres per defecte.

política de cookies

Essencials

Les galetes necessàries ajuden a fer una pàgina web utilitzable activant funcions bàsiques com la navegació a la pàgina i l'accés a àrees segures de la pàgina web. La pàgina web no pot funcionar adequadament sense aquestes galetes.


Personalització

Les galetes de personalització permeten a la pàgina web recordar informació que canvia la forma en què la pàgina es comporta o l'aspecte que té, com el seu idioma preferit o la regió en la qual vostè es troba.


Anàlisi

Les galetes estadístiques ajuden als propietaris de pàgines web a comprendre com interactuen els visitants amb les pàgines web reunint i proporcionant informació de forma anònima.


Marketing

Les galetes de màrqueting s'utilitzen per rastrejar als visitants en les pàgines web. La intenció és mostrar anuncis rellevants i atractius per a l'usuari individual, i per tant, més valuosos per als editors i tercers anunciants.


Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te i rebràs totes les nostres novetats. Cero SPAM, només continguts de valor.
He llegit, comprenc i accepto la política de privacitat
Informació sobre el tractament de dades