Avui parlem de 'La capital', de Robert Menasse, editat per Seix Barral

24/09/2018
  • Brussel·les. Bruxelles. Brüssel. Avui parlem de La capital, de Robert Menasse, editat per Seix Barral. Una novel·la sobre la ciutat capital de Bèlgica i de les institucions de la Unió Europea. Humor negre i ironia per a una reflexió profunda sobre Europa. [AVÍS: interessant off-the-record al final]. 

    En parlem quan passeu per Documenta!

    Transcripció:

    Josep Cots: La capital. Robert Menasse (és alemany i no sé com pronunciar-ho). Seix Barral.

    Èric del Arco: Consideres Àustria part d'Alemanya?

    J: Parla en llengua alemanya (i un dels primers esglaons que provoquen que baixi l'Imperi austrohongarès és que Alemanya creix independentment de l'Imperi). Bé, a veure. La capital. Quina capital? La nostra? La de tots?

    E: Brussel·les.

    J: Brussel·les! 

    E: Ciutat fantàstica.

    J: Un alemany fa una novel·la retratant Brussel·les. I juga a posar-hi tots els estereotips que tenim, tots nosaltres, d'alemanys, anglesos...

    E: ...dels austríacs mateixos...

    J: ...els austríacs mateixos, grecs, polonesos... Van sortint tots. Però jo no recordo cap espanyol. 

    E: No. No en surt cap. 

    J: Hi ha una votació al final que la perden els espanyols perquè no s'han preparat la...

    E: Un altre estereotip: els espanyols no s'han preparat! Han enviat el paper sense traduir. 

    (Riuen)

    J: És una novel·la negra. Més ben dit, d'humor negre. 

    E: És una ironia profunda que toca molts temes alhora. A mi el que em sorprèn d'aquesta novel·la (que a vagades m'ha costat de seguir, hi ha moments que et perds) és que et treu un tema, un tema de política, i aleshores, pam!, et diu "hem de fer una nova capital d'Europa", és a dir, per superar tots aquests problemes que tenim hem de fer una nova capital, com Brasilia. Ostres!

    J: És una provocació total. Perquè treu, no diré tots els temes, però tants temes!, que provoca una reflexió.

    E: I alhora recorda el Sí, ministre, aquella sèrie britànica on passa allò de "Farem això", i tots "Sí! Sí", i per darrere tothom està treballant perquè allò, evidentment, no tiri endavant.

    (Riuen)

    E: I alhora hi ha uns personatges secundaris, que no són polítics, però que estan en tota la novel·la i que aguanten el relat del ciutadà, i tenen a veure amb el que passa. Una altra cosa que m'ha agradat molt és que no et diu els temps de les coses; tu vas llegint i has de pensar quants dies han passat des del moment anterior. És una novel·la lineal però potser d'un capítol a l'altre passen 7 dies, tot i que et situa molt bé en quin moment estàs. I està molt ben escrit, en aquest aspecte.

    J: El llibre està ben escrit, sí.

    E: I al final, dius "ostres, com és aquesta ciutat", no? Si no podem fer una capital nova, està molt bé com a capital, perquè "com que és la capital d'un país fracassat"... (Ho diu així).

    (Riuen)

    J: És molt fort. El llibre és molt fort. (Riu) Europa és fantàstica! Vinga:

    E: La capital. Seix Barral. Robert Menasse. Fantàstic!

cercar...

Etiquetes

Últimes entrades

Aquest lloc web emmagatzema dades com galetes per habilitar la funcionalitat necessària de el lloc, inclosos anàlisi i personalització. Podeu canviar la seva configuració en qualsevol moment o acceptar els paràmetres per defecte.

política de cookies

Essencials

Les galetes necessàries ajuden a fer una pàgina web utilitzable activant funcions bàsiques com la navegació a la pàgina i l'accés a àrees segures de la pàgina web. La pàgina web no pot funcionar adequadament sense aquestes galetes.


Personalització

Les galetes de personalització permeten a la pàgina web recordar informació que canvia la forma en què la pàgina es comporta o l'aspecte que té, com el seu idioma preferit o la regió en la qual vostè es troba.


Anàlisi

Les galetes estadístiques ajuden als propietaris de pàgines web a comprendre com interactuen els visitants amb les pàgines web reunint i proporcionant informació de forma anònima.


Marketing

Les galetes de màrqueting s'utilitzen per rastrejar als visitants en les pàgines web. La intenció és mostrar anuncis rellevants i atractius per a l'usuari individual, i per tant, més valuosos per als editors i tercers anunciants.


Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te i rebràs totes les nostres novetats. Cero SPAM, només continguts de valor.
He llegit, comprenc i accepto la política de privacitat
Informació sobre el tractament de dades